Fra sild til shipping
Siden midten av 1800-tallet har sild spilt en stor rolle for Haugesund. De rike forekomstene gjorde at byen hurtig vokste frem og tok form, til det som i dag er landets 12. største tettsted med drøyt 46 000 innbyggere. Haugesund er også regionsenter for Haugalandet, Sveio og Etne, med til sammen 110 000 innbyggere.
Næringsgrunnlaget ble etter hvert utvidet til også å omfatte skipsfart og industri, og byen har i dag stor betydning som handels- og servicesenter for hele det nordlige Rogaland og Sunnhordland. Hvert år arrangeres Haugesundskonferansen, en av Norges viktigste maritime konferanser. Så det er ikke uten grunn at Haugesund ofte omtales som Norges maritime hovedstad.
Haugesund er en by for store arrangementer. Siden 1987 har de vært fast vertskap for Den norske filmfestivalen, som deler ut Amandaprisen. Den mest populære festivalen i byen er utvilsomt Sildajazzen, som foruten tusener av haugesundere trekker til seg mange tilreisende, spesielt fra Rogaland og Hordaland. Mange kommer i fritidsbåter som legger til ved Indre kai, så de opptar halve Smedasundet, slik sildebåtene gjorde da sildefisket var en viktig næring for byen.
I Haugesund finner du også Norges eneste nasjonalmonument, Haraldshaugen, som er reist til ære for Harald Hårfagres samling av Norge.
Kort oppsummert tilbyr Haugesund rike historiske og kulturelle opplevelser, fantastisk natur og en rekke aktiviteter for både kunstelskere og eventyrlystne mennesker.